Verovatno vas gibanica asocira na masnu i kaloričnu hranu, koja goji i koju bi trebalo izbegavati. Ipak, nije tako. Ako je budete pripremali po našem receptu, možete bez griže savesti da uživate u zdravoj i preukusnoj gibanici.
Potrebni sastojci:
*500 gr speltinih kora
*tri jajeta
*prašak za pecivo
*400 gr nemasnog sira
*3 kašike maslinovog ulja
*3 čaše Balans jogurta
*susam
Priprema:
U dubljoj posudi umutiti jaja i dodavati sve navedene sastojke. U podmezan pleh staviti jednu koru, premazati je smesom od malo ulja i vode, pa preko staviti još jednu koru i ostaviti dve kore, koje se stavljaju poslednje.
Svaku koru potopiti u smesu od sira i ređati u pleh. Kada se potroši materijal, pre staviti koru, premazati je smesom od vode i ulja i na kraju staviti koru, koju možete pouljiti i posuti susamom, ako želite.
Gibanicu peći u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 200 do 220 stepeni, sve zavisi od jačine rerne.
Pečenu gibanicu prekriti krpom i ostaviti 15 minuta da se prohladi i omekša.
Prijatno!