Recept za jedan zdrav, ukusan i izdašan hleb. Odličan za namaze i sendviče.
🥖 Vekovima se smatra osnovnom namirnicom. Nažalost, ukus i kvalitet hleba je odavno iščezao, pa ono što se najčešće nalazi u radnjama i pekarama nema korist za naš organizam. Ti hlebovi sadrže razne aditive, dodatke za narastanje, boje, konzervanse, a mogu da stoje danima upakovani, što nam ukazuje na „kvalitet“.
Za pripremu zdravog, domaćeg hleba potrebni su sledeći sastojci:
*400 gr raženog brašna
*200 gr speltinog brašna
*prašak za pecivo
*3 kašike maslinovog ulja
*čaša jogurta
*čaša kisele vode
*2 kašičice himalajske soli
*kašika lana
*kašika suncokretovog semena
*za posipanje ovsene pahuljice, lan, susam
Priprema:
U dublju činiju sipati brašno, a potom dodavati sve navedene sastojke i mešati varjačom. Ako je smesa jakom gusta onda dodavati vodu po potrebi, kako bi postala ređa (kada se rukom mesi, ne treba sa se potpuno odvaja od posude).
Testo odmah staviti u dublji kalup sa pek papirom i posuti semenkama.
Peći oko 40 min na 200-220⁰, sve u zavisnosti od jačine vašeg šporeta.
Vreo hleb prekriti mokrom krpom i ostaviti sa omekša.
Prijatno!