• 24 Jun 2022
  • Saveti

Hidratacija

Voda je najvažniji makronutrijent, jer utiče na vitalne funkcije u našem organizmu. Unos tečnosti je neophodan za funkcionisanje bubrega, srca i kardiovaskularnog sistema. 

Ako se pitate da li unosite dovoljno tečnosti na dnevnom nivou, odgovor ćete dobiti u sledećoj računici. Na 25 kg telesne težine unosi se 1 l vode, što ukazuje da osoba sa 75 kg mora da unosi 3 l tečnosti dnevno. Nedostatak vode u organizmu može uzrokovati glavobolju, umor, lošu koncentraciju, kao i druge sipmtome koji se ukazuju nakon dužeg perioda ovakvih navika.

Vrlo je važno da se unosi što više tečnosti u letnjem periodu, u trudnoći, za vreme dojenja, urinarnih infekcija, povraćanja, dijareje, povišene telesne tempereature, jer naš organizam gubi velike količine vode i elektrolita, pa ih je potrebno nadomestiti.

Osim što je pijemo, vodu možemo unositi i preko hrane. Mnogobrojno voće i povrće sadrži vodu, pa je poželjno da ga jedemo u svežem stanju.

Ako pijete kafu, znajte da kofein dehidrira telo, kao i alkohol. Sokovi sadrže dosta kalorija, pa je najbolje da konzumirate čistu običnu vodu.

Podeli: