• 24 Jun 2022
  • Saveti

Insulinska rezistencija

Insulin je hormon koji ima cilj da kontroliše nivo šećera u krvi i metabolizam – proces, koji hranu koju unosimo u organizam pretvara u energiju. Pankreas proizvodi insulin i oslobađa ga u krvotok, pomaže telu da koristi šećer za potrebnu energiju, a zatim skladišti ostatak.

Kada ćelije ne mogu da apsorbuju insulin na pravi način, onda se to stanje naziva insulinska rezstencija. Odmah nam ukazuje da postoji velika mogućnost da se dobije dijabetes. Kod ovakvih stanja, pored terapije, ishrana je ključ svega.

Višak kilograma i gojaznost dovode do skladištenja viška sala oko stomaka, pa se na taj način povećava rizik od insulinske rezistencije.

Ako već imate ovo stanje, zasigurno ste obavešteni o načinu ishrane i životnih navika, koji bi morale da postanu vaša svakodnevna rutina. Različita hrana ima različite efekte na insulinsku rezistenciju. Hrana koja ima visok glikemijski indeks izaziva otpuštanje velike količine insulina. Vremenom se telo navikne na višak insulina, pa je zato manje osetljivo na njega. Sve to negativno utiče na ćelije i povećava se rizik od dijabetesa upravo zbog visokog nivoa šećera u krvi. Insulinska rezistencija ne trpi dijete i izgladnjivanja, jer stvaraju kontraefekat.

Ono što mi možemo da uradimo i sprečimo nastanak ovog stanja je da imamo izbalansirane i redovne obroke ( tri glavna i dve užine), da unosimo dovoljno tečnosti, voće, povrće, proteine, minerale, zdrave masti, nemasno meso, jaja, da imamo neki vid fizičke aktivnosti i da sve to bude naš životni stil, koji će nam obezbediti kvalitetan i dug životni vek.

S obzirom na to da je gojaznost vrlo zastupljena i prati insulinsku rezistenciju, naš tim savetnika za ishranu i regulisanje telesne težine može vam pomoći u sastavljanju individualnog plana ishrane, koji se zasniva na vašem zdravstvenom stanju i individualnim potrebama organizma. Uz plan dobijate svakodnevno savetovanje i praćenje, kao i druge pogodnosti.

Podeli: