• 24 Jun 2022
  • Saveti

Koliko smo fizički aktivni?

Jedna od najosnovnijih uslova za funkcionisanje ljudskog organizma je fizička aktivnost. Ona je od izuzetnog značaja za zdrav i dugoročan život.

Brzina života i loša organizacija je dovela savremenog čoveka do toga da se uopšte ne kreće i da je veći deo dana u sedećem položaju. Sve je to loše uticalo na mentalno i fizičko stanje.

Podaci SZO govore da je fizička neaktivnost dovela 81% adolescenata do dijabetesa, povišenog holesterola, hipertenzije i drugih zdravstvenih problema, koja nisu svojstvena osobama u tom uzrastu. Procenjuje se da je oko 600. 000 smrtnih slučajeva u Evropi nastala upravo zbog nekvalitetnog načina života.

Fizička aktivnost ima veliki uticaj na svakodnevni život i zdravlje. Redovna rekreacija može da pomogne u sprečavanju dobijanju suvišnih kilograma, kao i u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti. Lekari savetuju da je poželjno prepešačiti minimalno 3 km u toku dana. Kada ste u mogućnosti koristite stepenice umesto lifta, automobil zamenite biciklom, a jutro započinjite sklekovima ili čučnjevima. Bilo bi idealno da trenirate tri puta nedeljno.

Osim pozitivnog uticaja na fizičko stanje, treniranje i neki vid aktivnosti poboljšava mentalno zdravlje. Posle stresnog dana odlazak u teretanu ili jednočasovna šetnja poboljšaće vaš san, dati emotivni podstrek i učiniti da se osećate rasterećeno. Sami izaberite aktivnost koja će vam prijati, koja neće remetiti svakodnevne obaveze, a učiniće da se osećate zdravije i bolje.

Ako nemate mogućnost da se bavite sportom ili ste obavezni da budete u svom domu, mi vam predlažemo da se prijavite za besplatne online treninge putem zoom aplikacije, koji se održavaju tri puta nedeljno, a treninge vode stručni treneri našeg tima.

Podeli: