• 24 Jun 2022
  • Saveti

Preko hrane do gvožđa

Jedan od najčešćih uzroka anemije jeste nedostatak gvožđa. Ako unosite gvožđe samo iz namirnica biljnog porekla, morate znati da njegovu apsorpciju ometa konzumiranje kafe i namirnice bogate kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi.

Gvožđe je značajan mineral u našem telu, jer je deo svih ćelija i ima zadatak da nosi kiseonik iz pluća kroz telo, pomaže mišićima da ga skladište i koriste. Nedostatak gvožđa utiče na sve organe, a to se manifestuje kroz čest umor, glavobolju, nervozu i hronične bolesti. Da bismo saznali nivo gvožđa u krvi, potrebno je uraditi test odnosno analizu krvi, koja će nam jasno ukazati na stanje.

Ako se ispostavi da u  telu ima manjak gvožđa, jako je važno konsultovati se sa lekarom, a zatim konzumirati namirnice bogate ovim mineralom. Visok nivo gvožđa se nalazi u spirulini. To je alga poznata po jakoj nutritivnoj vrednosti, bogata esencijalnim amino kiselinama, proteinima, vitaminima B, C, D i E.

Goveđa jetra je definitivno na vrhu liste i najverovatnije najbolja hrana za podsticaj gvožđa. Goveđa mesa su svakako odličan izvor heme-gvožđa, ali i vitamina A i E. Osim goveđeg mesa preporučuju se  konjsko, magareće i ćureće meso za prirodnu nadoknadu gvožđa i poboljšanje krvne slike.

Kvalitetna crna čokolada je osim zdravog dezerta i dobar saveznik u povećanju gvožđa. Jedna štangla je dovoljna da se ispuni 20% količine potrebne za jedan dan.

Spanać je najveći proizvođač gvožđa od povrća. Jako je hranljiv i zdrav. Kuvan spanać zauzima manje prostora u želucu, a samim tim se unosi više najvažnijeg minerala.

Sardina, crni pasulj, pistaći, suvo grožđe su još samo neki nosioci gvožđa, ali i proteina, vlakana i vitamina. Dovoljno je konzumirati do tri komada dnevno ovih namirnica da se unesu potrebni sastojci.

Dnevni unos gvožđa kod je preporučen oko 10 mg u periodu od 4 do 8 godine, dok je za decu od 9 do 13 godine nešto manji, 8 mg. Nakon menstruacije, unos gvožđa za devojčice se povećava, pa bi žene od 19 do 49 godine trebalo da unose oko 18 mg na dnevnom nivou, a muškarci mnogo manje. Nakon menopauze, potreba za gvožđem kod žena je znatno manja. Interesantna činjenica je da bi se u trudnoći trebalo unositi 27 mg, a u periodu dojenja 9 mg gvožđa.

Podeli: