• 24 Jun 2022
  • Blog

Šećer DA ili NE?

Verovatno ste čuli da je šećer loš, ali nije na odmet da se podsetimo i zašto.

Šećer je sastojak koji se nalazi gotovo u svim prerađevinama. Nastaje industrijskom preradom šećerne repe i šećerne trske. Finalni proizvod kristal šećer sadrži puno slasti i praznih kalorija, koje nemaju  nikakvu nutritivnu vrednost za naš organizam. Unos prevelike količine praznih kalorija otežava funkciju vitalnih organa, posebno pankreasa, koji detektuje visok nivo šećera u krvi i automatski izbacuje hormon insulin. Pankreas ima funkciju da šećer odstrani iz krvi i ubaci ga u gladnu ćeliju. Međutim, preveliki unos šećera pankreasu otežava normalno funkcionisanje, te dolazi do dijabetesa. Da do toga ne bi došlo, potrebno je da regulišemo ishranu, prvenstveno unos rafinisanih šećera.

Zasigurno možemo reći da smo kao društvo postali ovisnici o šećeru. Iako se mnogi neće složiti sa ovom konstatacijom, jer smatraju da je šećer nešto uobičajeno i socijalno prihvatljivo. Ipak, posledice koje donosi prekomerno konzumiranje jesu trajne.

Postavlja se pitanje kako napraviti balans između zdravlja i šećera?

Prvi savet koji možete primeniti je da apsolutno izbacite rafinisane šećere, a da umesto njih koristite zaslađivače poput stevije, agava sirupa, kokosovog šećera, kokosovog sirupa, eritritola, urmi, agava sirupa itd. Sve poslastice, kolači i palačinke imaju mnogo lepši ukus sa zdravim varijantama zaslađivača.

Drugi savet je da počnete voditi računa o ishrani, broju obroka u toku dana, njihovom sadržaju, jer je vrlo važno da li je u pitanju domaća, kuvana hrana ili pekarski i konditorski proizvodi.

Treći savet je da unosite dovoljno tečnosti u organizam. Na 25 kg telesne težine je potrebno uneti 1 l vode. Dakle, ne zavaravajte se da je dovoljno osam čaša ili 2 l, ako imate više od 50 kg. Ako ste pojeli parče torte ili čokoladu, potrebno je uneti dodatno više tečnosti da bi se brže šećeri razgradili i izbacili iz tela.

Podeli: