Kada bismo se zapitali koje voće nam je dostupno tokom cele godine, bila bi zasigurno jabuka. Ne postoji godišnje doba kada se ne može kupiti i jesti. Univerzalno voće, koje je neretko prva nemlečna hrana bebama.
Uzgoj jabuka potiče još 500 godina pre nove ere, pa se kroz dugi niz godina negovao, napredovao i zadržao do danas širom sveta. Stabla jabuke mogu doživeti starost i preko 100 godina, a period u kome jabuke daju plodove iznosi između 30 i 40 godina.
Postoji oko 7.500 vrsta jabuka, ali na našem podneblju su najzastupljenije:
Zelena jabuka, koja je korisna za zube, kosti i regulisanje probave. Zatim crvena jabuka, koja je dobra za srce i mentalne funkcije, održavanje urinarnog trakta, i žuta jabuka, koja pomaže smanjenju apsorpcije viška masnoće iz ishrane.
Čuli ste za izreku „Jedna jabuka na dan i doktor iz kuće van“.
Jabuka se smatra lekovitim voćem, zato je doktori preporučuju svima, od najmlađeg uzrasta.
Jabuka reguliše šećer u krvi, jer fruktoza i dijetetska vlakna koja se nalaze u njoj poboljšavaju metaboličku ravnotežu i usporavaju apsorpciju glukoze u krvotok. Reguliše dijareju i zatvor, zato što sadrži pektin koji pomaže u oba slučaja. Smanjuje holesterol, zato što pektin i antioksidansi smanjuju loš holesterol (LDL), pa na taj način čuvaju srčane mišiće i krvne sudove.Ona, takođe štiti kosti, jer njeni sastojci pomažu u prevenciji gubitka koštane mase koja se povezuje sa menopauzom.
Jabuka sadrži 25% vazduha, zbog toga uvek ispliva na površinu kada je ubacimo u vodu. Jedna jabuka sadrži oko 52 kalorije, što govori da je odličan saveznik u gubljenju viška masti i održavanju telesne težine.