• 24 Jun 2022
  • Da li ste znali?

Značaj bundeve

Povrće koje daje posebnu notu i obeležava jesen, definitivno je bundeva.

Postoje stotine sorti bundeve, kao i one koje služe samo za dekoraciju i one koje su zastupljene na našim trpezama. Važno je napomenuti da je sadržaj bundeve jako zdrav i poželjno ga konzumirati u što većim količinama.

Bundeva sadrži beta karoten, koji jača imunitet i smanjuje rizik od malignih oboljenja. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i mineralima, pa se posebno preporučuje osobama koje imaju problem sa varenjem i digestivnim traktom. Smatra se da je blagotvorna za osobe koje imaju probleme sa artritisom i gihtom.

Semenke bundeve obično ne sačuvamo, jer nismo svesni njihove vrednosti. Naime, seme bundeve je riznica magnezijuma. Sadrži 48% preporučene dnevne doze magnezijuma, koja je potrebna odrasloj osobi. On utiče na psihofizičko zdravlje, reguliše krvni pritisak i sprečava srčani udar. Semenke bundeve su kalorične, tako da se u 100 gr  semenki nalazi čak 500 kalorija, pa mogu zameniti obrok.

Ulje od semena bundeve je korisno za mušku populaciju, ponajviše kod uvećane prostate i otežanog mokrenja. Potrebno ga je koristiti u ishrani kada imamo problem sa anemijom ili nedostatkom gvožđa.

Kora bundeve je uglavnom izbačena iz naše ishrane, ali bi je trebalo vratiti, bar povremeno, jer je  izuzetno korisna i hranljiva. Potrebno ju je dobro oprati i celu bundevu držati u vodi sa sodom bikarbonom oko 20 minuta. Potom je iseći na kriške, očistiti od semenki, premazati maslacem i peći na 200 stepeni oko 40 min. Možete je posuti semenkama ili susamom, pa će ukus biti odličan i kora će biti neprimetna. Na taj način ćete uneti u organizam vrlo koristan nutrijent.

Od bundeve se mogu spremati raznovrsna jela, počev od potaža, čorbi, pa do glavnih jela i kolača.

Podeli: