• 24 Jun 2022
  • Blog

Dobre i loše masti

Masti su jedan od četiri osnovna makronutrijenta, čijom zaslugom naš organizam funkcioniše. Masti u ishrani su ne samo poželjne, nego i neophodne za pravilan rad i razvoj.

Kao i ostali makronutrijenti u organizmu, masti imaju izrazitu gradivnu i metaboličku ulogu. Potrebno je da budu deo svakodnevne ljudske ishrane, posebno zbog uticaja vitamina (A, E, D, K) koji mogu da se apsorbuju samo uz pomoć masti. Masti imaju ulogu da čuvaju zdravlje kože, kose, noktiju, da održavaju telesnu temperaturu, da zaštite telesne organe, a i  potpomognu rad ćelija.

Prema sastavu se dele na: zasićene, nezasićene i trans masti.

Zasićene masti nisu naši najbolji prijatelji. Nalaze se najčešće u hrani životinjskog porekla, ali i biljnog. Namirnice bogate zasićenim masnim kiselinama su: salame, kobasice, margarini, maslaci, svinjska mast, masna mesa (svinjsko, goveđe, jagnjeće), iznutrice, čvarci, punomasno mleko, sir, pavlaka, sladoled. Loše masti podižu nivo holesterola, negativno utiču na krvne sudove, srce, podstiču gojenje, dijabetes, ali i druge bolesti. Poželjno ih je izbegavati u navećoj mogućoj meri.

Jedna vrsta masti su esencijalne masne kiseline bez kojih ljudski život nije moguć. To su: omega-3 masna kiselina, koja je važna za održavanje pravilne funkcije imunog sistema, nivoa holesterola, a nalazi se u morskim plodovima, ribama, ribljem ulju, i omega-6 masna kiselina, koja se nalazi u biljnim uljima, orasima, semenkama suncokreta, bademima i indijskim orasima.

Trans masne kiseline nastaju od tečnih biljnih ulja, prolaze hemijski proces hidrogenizacije, nakon čega prelaze u čvrto stanje na sobnoj temperaturi. One su veštački stvorene u laboratoriji, kako bi se pronašla jeftinija zamena za buter. One ne samo da negativno utiču na holesterol, nego mogu biti kancerogene. Nalaze se u namirnicama poput margarina, grickalica, keksova, čipsa, pomfrita, torti, kao i drugim rafinisanim proizvodima, koje ne bi trebalo uopšte konzumirati ili njihovu upotrebu svesti na minimum.

Ako umeš da prepoznaš loše i dobre masti, lako ćeš sebi odrediti koje masti će se naći u tvojoj ishrani. Dobro bi bilo da svoju ishranu obogatite ćuretinom, piletinom bez kožice, teletinom, ribama, orašastim plodovima, jer ćete na taj način štititi svoje telo od infekcija, bolesti i držati ga u dobroj kondiciji.

Ključ zdrave ishrane se sastoji u izboru namirnica koji imaju veći sadržaj dobrih masti.

PREPORUKA:

1.Koristite tečna biljna ulja poput maslinovog.

2.Izbacite trans masti iz ishrane.

3.Umesto margarina i putera koristite namaze sa niskim sadržajem mlečne masti.

4.Unosite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, kao što je tuna, losos, orasi.

5.Smanjite unos crvenog mesa, sira, mleka i sladoleda.

Podeli: