Zimski period sa sobom donosi mnoštvo praznika i gozbi, pa je uvek izazov ostati umeren i „preživeti“ praznične dane. Veoma je važno da se na pravi način pripremimo za proslave.
Desetak dana ranije je potrebno da unosimo vlaknastu hranu, voće, povrće, posna mesa, da se hidiramo i imamo fizičku aktivnost u vidu šetnji ili treninga. To je priprema organizma za ono što će uslediti.
Bitno je da doručak bude bogat proteinima, najmanje 25 gr proteina. Zatim da ostali obroci budi bogati salatom. Ručak da ima proteine poput ribe, piletine, ćuretine, graška, sočiva, pasulja i drugog povrća. Unos ugljenih hidrata poput peciva od belog brašna svesti na minimum. I ono na šta moramo obratiti pažnju jeste unos tečnosti. Jako je važno unositi dovoljnu količinu vode. Sokove, alkohol i gazirana pića zameniti čajem, vodom i limunadom.
Ako vam se ipak desi da se opustite i unesete mnogo kalorija, naš savet je da pijete što više čiste vode i sutradan iskoriste vreme za šetnju i laganiju ishranu.