• 24 Jun 2022
  • Blog

Zašto je važno jesti orašaste plodove?

Sigurno ste čuli da orašasti plodovi važe za najzdravije namirnice. Oduvek su bili popularni i rado viđeni na trpezama širom sveta. Njihova zajednička karakteristika je da su to plodovi sa tvrdom ljuskom unutar koje se nalazi jestivo seme. Mnogi od njih mogu se jesti u sirovom stanju, ali se po želji mogu i obraditi pre konzumiranja.

Kroz brojna istraživanja o orašastim plodovima potvrđeno je da su zastupljeni u ljudskoj ishrani milenijumima. Ipak, vreme je pokazalo da je bitno obratiti pažnju na reakcije organizma posle konzumacije, jer su najčešći alergeni.

Razlikuju se po ukusu, poreklu, kalorijama, teksturi, mastima, ali njihov nutritivni sastav je sličan, kao i benefiti koje se dobijaju redovnim unosom. Istraživanja su dokazala da šaka orašastih plodova na dan sprečava bolesti srca, kancera i drugih oboljenja. Pomažu u borbi protiv nesanice, a i za gubljenje kilograma, ako se koriste umereno, jer su kalorične namirnice. Izvojićemo neke od njih kako biste imali jasniju sliku šta se nalazi u njima i šta nam daju.

Orasi su puni omega-3 masnih kiselina. Sjajni su za memoriju, opuštaju krvne sudove, smanjuju upale, snižavaju holesterol, hipertenziju, a i nezamenljivi su u raznoraznim poslasticama. Orasi su najbogatiji zdravim mastima, zato se preporučuju osobama koje žele da regulišu telesnu težinu.

Kikirki spada u grupu omiljenih grickalica na svetu. Poznat je po antioksidantu resveratrolu, koji usporava starenje i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Sadrži vitamin E, magnezijum, folnu kiselinu i odličan je saveznik za dobijanje kilograma.

Brazilski orah je prava nutritivna bomba. Bogat je selenom i cinkom. Savetuje se ljudima koji su skloni posekotinama ili ogrebotinama. Smatra se da sprečavaju nastanak kancerogenih bolesti prostate.

Bademi kao i drugi orašasti plodovi sadrže sve zdrave sastojke, a još su bogati biljnim proteinima. Oni su sjajni za održavanje telesne težine i nose najmanje kalorija u ovoj grupi. Imaju velike količine kalcijuma i smatra se da sprečavaju demenciju. Ne preporučuju se osobama koje muče bubrezi ili žuč.

Pistaći su najukusniji orašasti plodovi. Sadrže L-arginin, koji ima mogućnost da artemije učini fleksibilnijim. Smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Umereno su kalorični, pa je potrebno obratiti pažnju na količinu koju unosite. Bogati su vitaminom B6 i kalijumom. U 50 gr pistaća nalazi se 8 gr ugljenih hidrata, 13 gr masti, 3 gr vlakana i 160 kalorija.

Podeli: