• 24 Jun 2022
  • Slatko

Manastirska pita

Sočan, postan bez ulja, preukusan i zdrav kolač. Priprema je jednostavna, a ukus neodoljiv. Kada ga jednom napravite, vratićete mu se opet.

Potrebni sastojci:

*500 gr speltinog brašna

*2 kašike agava sirupa

*6 kašika džema od kajsije (bez šećera)

*šolja seckanih svežih urmi

*šolja seckanih oraha

*šolja seckanih grožđica

*sok od jedne pomorandže

*0.5 l mlake vode

*pola kašičice praška za pecivo

*kašičica sode bikarbone

*pola kašičice cimeta

Za premaz:

*3 kašike džema od kajsije

*3 kašike mlevenih oraha

Priprema:

U dublju posudu staviti sve navedene sastojke. Varjačom dobrom izmešati ili rukom da bi se sve dobro sjedinilo. Sipati u pleh sa pek papirom.

Peći na 180⁰ 30 min. Pitu izvaditi iz rerne i odmah premazati džemom, posuti mlevenim orasima i vratiti u rernu  još 10 min da se peče.

Prijatno!

Podeli: