• 24 Jun 2022
  • Da li ste znali?

Temelj zdravog života

Prvo pravilo zdravog života je doručak. To je prva hrana/piće koje unosimo u prvih sat vremena od buđenja.

Mnogi ljudi ovo zapostavljaju, pa dan započinju, kafom, cigaretama, pekarskim proizvodima, što dovodi do viška kilograma, umora, tromosti, manjka energije, pospanosti posle ručka, a nakon dužeg perioda do izraženih zdravstvenih problema.

Da bismo izbegli neželjena stanja, potrebno je da imamo pravilan, izbalansiran doručak, koji je ujedno naše gorivo sa kojim krećemo na put uspešnog dana.

Svakog jutra kada ustanemo, naše telo je tokom spavanja dehidriralo, pa je potrebno uneti minimim 250 ml vode.

Za regeneraciju ćelija i tkiva potrebna je kvalitetna hrana od koje zavisi naša energija u toku dana. Iako mnogi doručkuju u prvih sat vremena po buđenju, postavlja se pitanje da li hrana, koju su uneli sadrži sve nutrijente potrebne našem organizmu.

Ako je naš izbor za osnovno gorivo i snagu bio pekarski proizvod, pržena jaja, suhomesnate prerađevine, instat kaše i slično, onda naše telo neće imati dovoljno nutrijenata. To najbolje prepoznaje pankreas.

Manjak nutrijenata dovodi do naglog porasta šećera u krvi, koji se snižava insulinom. Pankreas je organ koji sadrži insulin, koji se crpi kako bi ugasio nivo šećera u krvi. Međutim, najveći nedostatak je što uvek nivo šećera dovede u minus. Taj minus dovodi do manjka energije, zato nam se traži slatko, gazirano, pije nam se kafa, spava nam se.

Telo prepoznaje skokove šećera, pa se taj višak šećera skladišti u masti, a nakon nekog vremena javlja se kao višak kilograma. Pored viška kilograma javlja se i dijabetes, najrasprostranjenija bolest u svetu.

Preskakanje doručka svakako nije dobro. Ono dovodi do toga da naše ćelije jedu mišiće, što je jako loše. Šta god da pojedemo nakon prvog sata od buđenja, naše telo će imati visok skok šećera u krvi. Otuda se stvaraju masti ispod kože i organa, pa je višak kilograma znak da nešto ne radimo dobro.

Zaključujemo da nam je potreban izbalansiran, nutritivno kompletan doručak, kroz koji ćemo uneti vitamine, proteine, minerale, ugljene hidrate, šećere, a pritom da sama priprema ne oduzima mnogo vremena i novca.

Ako niste znali do sada, takav obrok postoji i dostupan je svima. Njega mogu jesti trudnice, dojilje, deca, bolesni, odrasli, apsolutno svi, jer je reč o najkvalitetnijoj hrani iza koje stoje svetski stručnjaci iz oblasti medicine, kao i milioni prezadovoljnih konzumenata.

Praktičan, ukusan, lagan, daje energiju, drži sitost, priprema se za manje od dva minuta, a što je najvažnije odličan je za naše zdravlje. Upravo zbog svih pozitivnih strana izbalanisranog prvog obroka, naš program se zasniva na doručku, koji je osnova svih paketa, jer od njega zavisi svaka naša promena i od njega sve počinje.

Podeli: