Tradicionalni ruski kolač, koji ima ukus sočne, voćne štrudle. U Rusiji se priprema za Vaskrs i nezaobilazan je u svim domovima.
Pred vama je originalni recept kolača, koji u prvi mah nije jednostavno napraviti, ali se vredi potruditi, jer je odličan.
Potrebni sastojci:
*800 gr brašna (ovseno integralno)
*250 dcl mleka (biljno)
*kockica svežeg kvasca
*200 gr maslaca
*5 jaja
*100 gr stevije
*pomorandža
*200 gr grožđica
Za glazuru:
*želatin
*2 kašike hladne vode
*limun (sok)
*dve kašike stevije
Priprema:
Najpre zagrejati mleko, dodati pola kašike stevije, kvasac i šest kašika brašna. Umestiti i ostaviti da stoji na toplom oko 40 min.
Belanca umutiti u posebnoj činiji, a žumanca pomešati sa stevijom. Istopiti maslac i sjediniti sve sastojke.
Pažljivo premesiti i dodati rendanu koru pomorandže. Testo bi trebalo da bude meko i da se odvaja od posude. Ostaviti da stoji oko 2.5 sata.
U podošlo testo dodati grožđice, koje su prethodno odstojale u toploj vodi.
Testo premesiti i stavljati u dublje kalupe po 1/3 posude (zauzeti). Ostaviti ih malo da podođu, pa peći u zagrejanoj rerni na 180⁰ minuta.
Glazura:
Želatin pomešati sa dve kašike hladne vode da se stegne. Pomešati steviju i sok od limuna, dodati dve kašike vode, pa staviti da se zagreje do tačke ključanja. Dodati u to želatin i mešati.
Posle mutiti mikserom dok se ne dobije smesa čvrsta kao sneg.
Savet je da se za vreme miksanja nalazi ispod šerpa sa vrelom vodom, kako bi se lakše dobila željena smesa.
Kolač premazati i posuti mrvicama.
Služiti kad prenoći.
Prijatno!