• 24 Jun 2022
  • Blog

Benefiti ranog ustajanja

Čuli ste da kvalitetan san utiče na naše zdravlje i funcionalnost u toku dana. Međutim, nije svakidašnja navika buđenje u cik zore. Zašto bi trebalo to upražnjavati i šta ćemo dobiti time, možete saznati u nastavku.

Poznati humanitarac i stručnjak za liderstvo, Robin Šarma u svojoj knjizi „Budni u pet i vaš je čitav svet“ izneo je konkretne primere koji su njemu i njegovim saradnicima napravili ogromnu razliku u poslovanju, samo zato što su počeli da ustaju ranije.

Buđenje u pet u prvi mah može da zvuči suludo, jer zašto bi satnica uticala na naš posao, zdravlje, način života i bilo kakav uspeh?

Međutim, promeniti termin buđenja, pomeriti za sat do dva  pre nego što smo do sada to radili, ima posebne dragocenosti. Najpre, dobijamo samo vreme za sebe.

Šta raditi po ustajanju?

Zasigurno većina ljudi ujutru nema vremena za osnovne potrebe, a kamoli za sebe. Žurba, kašnjenje, nervoza su uobičajena stanja koja prate naša jutra, a samim tim ulazimo negativno u dan sa dozom stresa. To nam apsolutno nije potrebno. Nasuprot tome, kada se probudimo u 5h možemo odraditi jutarnje vežbe za razgibavanje, zatim pročitati nekoliko stranica omiljene knjige, imati vreme za duboko razmišljanje, napraviti plan za dan, pomoliti se, poslušati korisne snimke, postaviti ciljeve, iskoristiti vreme za učenje, pripremu doručka i u miru jesti, obaviti neke kućne poslove koje obično ne stižemo ili kasnimo zbog njih.

Zašto?

Rano ustajanje pozitivno utiče na razvoj. Pročisti se kortizol, ubrzava se metabolizam, serotonin se povećava, svest se uzdiže, zahvalnost raste, sreća se povećava, mudrost raste, znanje se produbljuje, samopouzdanje raste, a iz svega dolazi promena i osećaj zadovoljstva, što je neprocenljivo.

Šta dobijaš?

Pored već spomenutih benefita, ranim ustajenjem dolazi produktivnost i veći fokus na ciljeve i planove, zatim energija raste, stres se smanjuje, povećava se pozitivnost, kreativnost, efikasnost, lični razvoj napreduje, a sve to jako dobro utiče na zdravlje, posao i fleksibilnost.

Pokušajte ustajati ranije  neki period i uvidećete da vam to postaje navika, koja prija i pravi znatnu razliku.

Podeli: