• 24 Jun 2022
  • Da li ste znali?

Šta nije dobro u trešnjama?

Trešnje imaju bogatu istoriju i smatraju se uzvišenom biljkom. Takođe se smatra da su je otkrili Rimljani u periodu p.n.e. na prostoru tadašnje Anatolije. Posebno su bile popularne u 15. veku, tada su zauzimale vodeće mesto kada su dezerti u pitanju, a koristile su se i u medicinske svrhe.

Bogate su vitaminima, mineralima i pune su antioksidanasa, a sadrže malo kalorija, u 100 gr samo 32 kalorije. Pomažu da se izbaci voda iz organizma, jačaju kolagen, ublažavaju simptome astme, alergije, upala, smanjuju nivo holeterola u krvi i poboljšavaju varenje.

Trešnje sadrže melatonin, tako da je preporučljivo da ih redovno jedu osobe koje imaju problem sa nesanicom.

Pored brojnih benefita, trešnje su popularne u kulinarstvu za pripremu džemova, kolača, raznoraznih poslastica, šejkova, a mogu se ostaviti u zamrzivaču i koristiti tokom cele godine. Njihove peteljke se mogu osušiti i od njih se pravi čaj, koji je odličan za smanjenje urinarnih infekcija i upala.

Ono što nije preporučljivo su koštice trešanja. One sadrže cijanogene glikozide, a njih naše telo može da apsorbuje u malim količinama. Tako, ako biste uneli veću količinu  ugrozili biste svoje zdravlje. Opasnije od gutanja koštice je direktno grickanje, jer može da dovede do trovanja. Simptomi su nervoza, povraćanje, glavobolja, vrtoglavica, a može doći do povišenog krvnog pritiska, ubrzanog rada srca i problema sa disanjem.

Stoga, iskoristite ovo sezonsko voće za detoks i hidrataciju celog tela, pritom vodeći računa o količini.

Podeli: