• 24 Jun 2022
  • Da li ste znali?

Ovo niste znali o kafi

Iako je postala naša svakodnevnica, napitak bez kojeg ne možemo zamisliti dan, postoje zanimljive informacije o kafi, koje verovatno ne znate.

Samo poreklo kafe potiče iz Afrike, današnje Etiopije i to iz 9. veka.  Prva zabeležena upotreba kafe potiče iz islamske tradicije tokom 15. veka.

Postoji legeneda koja kaže da su pastiri primetili da njihove koze postanu uzbuđene i imaju mnogo više energije nakon što pojedu plodove kafe. Potom su odlučili sami da isprobaju plodove i uverili se u njihovo dejstvo.

Postoji i druga legenda koja kaže da je jedan monah otkrio ovu biljku, koju je koristio za pripremu napitka od bobica i tako održavao budnost za vreme molitve.

Nešto kasnije se rasporstranila ta vest kroz arapski svet, gde su svi počeli da prže i melju zrna kafe. Priprema je izgledala tako što su se zrna kafe najpre pržila kako bi se oslobodili ukus i aromatični spojevi. Nakon toga, pržena zrna su se mlela da bi se dobila sitna kafena prašina i ona se koristila za pravljenje napitka.

Jedna od priprema je bila da se pržena zrna kafe kuvaju u vodi i onda se procede, slično kao priprema čaja danas.

Međutim, vremenom su se metode razvile, pa su uključile i filtiranje, infuziju i ekstrakciju. Kuvanje kafe je evoluiralo, pa je metoda kuvanja u džezvi bilo zastupljeno u turskoj kuhinji i otuda danas čujemo da je ta domaća kafa „turska kafa“.

Osim benefita koje ima i zbog kojih je dobila takvu popularost, kafa ima i nedostatke, a to je procenat kofeina koji je sadržan u njoj, a može izazvati neželjene efekte. Preveliki unos kofeina izaziva nervozu, nesanicu, ubrzan rad srca, gastrološke probleme, a za sve ljubitelje belih zuba to može biti kobno.

Stoga, trebalo bi imati granicu kada i koliko popiti kafe.

Sjajna činjenica je da postoji thermojetics čaj na bazi bilja, koji sadrži 54 vrste trava lekovitih iz celog sveta, a osnova mu je zeleni čaj. Osim što drži budnost, podiže energiju i povećava fizičku aktivnost, on pomaže u procesu sagorevanja masnih naslaga u organizmu, podiže koncentraciju i izuzetno je delotvoran u razgradnji celulita. Odlična i zdrava zamena za kafu.

Podeli: