Grožđe je voće koje raste na vinovoj lozi. Obično se koristi za pravljenje vina, ali se takođe može jesti sveže ili sušeno.
Grožđe se uzgaja već hiljadama godina. Prvi zapisi o uzgoju vinove loze i pravljenju vina potiču iz drevnog Egipta i Mezopotamije.
„Thompson Seedless“ je jedna od najpoznatijih sorti grožđa i često se koristi za pravljenje grožđica.
Postoje mnoge poznate vinogradarske regije širom sveta, uključujući Francusku, Italiju, Španiju, Kaliforniju i Australiju.
Pored vina i svežeg konzumiranja, grožđe se koristi za pravljenje sokova, džemova, vinske sirće i mnogih drugih proizvoda.
Grožđe jer je bogato antioksidantima, vlaknima i vitaminima poput vitamina C i K. Takođe, može pomoći u održavanju zdravlja srca, podržati probavni sistem i doprineti opštem zdravlju.
Postoji više od 8.000 sorti grožđa, a razlikuju se po boji, ukusu i nameni.
Sušeno grožđe je poznato kao grožđice. Koristi se kao grickalica ili sastojak u mnogim jelima.
Crno grožđe ima visok nivo antioksidanata, uključujući resveratrol koji se povezuje s pozitivnim efektima na zdravlje.
Osim vitamina, grožđe je izvor minerala kao što su kalijum, bakar i gvožđe.U mnogm kulturama, grožđe simbolizuje plodnost i radost.
Ono što uglavnom ne znamo je da se grožđe, po hrišćanskom običaju počinje jesti od Preobraženja (19. avgusta) kada se osveti.