• 24 Jun 2022
  • Da li ste znali?

Kada se jede grožđe?

Grožđe je voće koje raste na vinovoj lozi. Obično se koristi za pravljenje vina, ali se takođe može jesti sveže ili sušeno.

Grožđe se uzgaja već hiljadama godina. Prvi zapisi o uzgoju vinove loze i pravljenju vina potiču iz drevnog Egipta i Mezopotamije.

„Thompson Seedless“ je jedna od najpoznatijih sorti grožđa i često se koristi za pravljenje grožđica.

Postoje mnoge poznate vinogradarske regije širom sveta, uključujući Francusku, Italiju, Španiju, Kaliforniju i Australiju.

Pored vina i svežeg konzumiranja, grožđe se koristi za pravljenje sokova, džemova, vinske sirće i mnogih drugih proizvoda.

Grožđe jer je bogato antioksidantima, vlaknima i vitaminima poput vitamina C i K. Takođe, može pomoći u održavanju zdravlja srca, podržati probavni sistem i doprineti opštem zdravlju.

Postoji više od 8.000 sorti grožđa, a razlikuju se po boji, ukusu i nameni.

Sušeno grožđe je poznato kao grožđice. Koristi se kao grickalica ili sastojak u mnogim jelima.

Crno grožđe ima visok nivo antioksidanata, uključujući resveratrol koji se povezuje s pozitivnim efektima na zdravlje.

Osim vitamina, grožđe je izvor minerala kao što su kalijum, bakar i gvožđe.U mnogm kulturama, grožđe simbolizuje plodnost i radost.

Ono što uglavnom ne znamo je da se grožđe, po hrišćanskom običaju počinje jesti od Preobraženja (19. avgusta) kada se osveti.

Podeli: