• 24 Jun 2022
  • Da li ste znali?

Fitonutrijenti u našoj ishrani

Pigmenti koji daju boju voću, povrću, biljkama, začinima i pojedinim žitaricama od celog zrna, zapravo su poznati kao fitonutrijenti.

Neka hrana koja sadrži vitamine i minerale, sadrži i fitonutrijente. Njih bi trebalo iskoristiti iz hrane, kako bismo unosom izbalansirane ishrane u toku dana uneli sve neophodne nutrijente.

Postoji čuvena  rečenica kao odgovor na pitanje „Kako se hraniti?“  u stvari „Jedite raznobojno!“, jer kroz unos voća i povrća unosimo jedinstven sastav pigmenata i fitonutrijenata, samo što se nivo antioksidanata razlikuje.

Postoji preko 25 hiljada fitonutrijenata u biljnoj hrani, a istaknute su najvažnije kategorije:

Karotenoidi daju žutu, crvenu i narandžastu boju voću i povrću. Deluju kao antioksidanti i bore se protiv štetnih slobodnih radikala koji oštećuju tkiva u celom telu. Nalaze se u šargarepi, bundevi, paradajzu, lubenici, paprici i pozitivno utiču na vid.

Elaginska kiselina se nalazi u bobičastom voću kao što su maline, jagode i nar. Medicina smatra da može uticati na uporavanje rasta ćelija kancera i pomoći jetri da neutrališe kancerogene toksine. Ipak, sve su to nepotvrđene činjenice, jer su istraživanja rađena u laboratoriji.

Flavonoidi se najviše nalaze u čajevima, ali i u jabukama, kelju, luku, citrusima. Sve namirnice pomažu da se smanji rizik od astme i drugih bolesti srca.

Rasveratrol je fitonutrijent koji se nalazi u grožđu, crnom vinu i soku od grožđa. Ovaj fitonutrijent deluje protivupalno.

Glukozinolati se nalaze u kupusu, prokelju, kelju, brokulima, a fotohemikalije daju ovom povrću oštar miris i ukus.

Fitoestrogeni  mogu imati slične efekte kao estrogen (ženski hormon). Neka nepotpuna istraživanja govore da hrana od soje sadrži ovu vrstu, te da utiče na manji rizik od gubitka koštane mase kod žena, a da su su pored soje dva odlična semena lan i susam.

Dolazimo do zaključka da što više boja imamo u tanjiru, salata, voća i povrća, štitimo svoje ćelije od raznoraznih potencijalnih bolesti, imamo izbalansiranu ishranu, koja je poželjna i preporučena, a samim tim regulišemo telesnu težinu.

Podeli: