Galete su zastupljene na svim trpezama. Praktične su da se ponesu na put, da se posluže deca na rođendanima, da ih degustiraju gosti na slavama, svadbama, aposolutno u svim prilikama. Postoje različiti recepti za slatke i slane opcije, a ja vam ovog puta predstavljam jedan proveren recept, po kojem pravim ovu ukusnu užinu godinama unazad.
Potrebni sastojci:
*5 čaša speltinog ili ovsenog brašna
*1,5 čaša belog vina
*1 čaša maslinovog ulja
*kašičica soli
*prašak za pecivo
*100 gr susama
*50 gr kima
Priprema:
Sve sastojke staviti u dublju posudu, pa umutiti mikserom. Smesa bi trebalo da bude gusta. Ostaviti testo u frižideru 1h.
Aparat za galete premazati uljem, zagrejati i sipati smesu kašikom u aparat za galete (bakine kolače). Peći ih kratko, oko 1 min.
Mogu da stoje dva do tri dana, ali obično se pojedu odmah. Možete ih degustirati sa nekim namazom.
Prijatno!